Kuva: Mona Hormia

Etusivu 
Lång Romance
Historiikki
Fauni
Taustatiimi ja tukijat
Esiintymiset
Kuvia
Arkisto
Palaute 
Ohjelmisto
Linkit

Arkisto

Mallikuvat


Olin mukana vammaisista kootussa eroottisessa valokuvanäyttelyssä. Näyttely oli esillä Kiasman takaikkunassa toukokuussa 2003.
Tässä alla muutama kuva mallina.


Kuvat: Tuula Vehanen















Lyhytelokuva 

Pyörätuolivalssi (Valse Fauteuil Roulante) on ilmeisesti ensimmäinen taidemusiikin periaatteiden mukaisesti pyörätuolia käyttävälle ihmiselle tilattu tanssiteos. Säveltäjä Professori, nyt jo edesmennyt Erkki Salmenhaara on säveltänyt sen sellolle ja pianolle. Musiikki kuvaa pyörätuolilla kulkevien ihmisten haaveita ja taisteluja elämän ja liikkumisen puolesta, keskittyen kuitenkin vain tanssiin eikä vammaisuuteen. Teoksen tanssijana haluan liittää elämänkokemuksellani teokseen vammaisuutta käsitteleviä merkityksiä. 

Joulukuussa 2002 tehtiin digi-kuvaukset. Lyhytelokuva filmattiin kolmessa päivässä sekä ulko- että sisäotoksina, Joensuun kaupungin teatterin tiloissa. Musiikki on äänitetty filmikelvolliseen formaattiin. Tanssiteoksen live -esityksen ensi-ilta oli 10.11.2002. Tanssiteoksesta tehdystä lyhytelokuvasta tehdään noin neljän minuutin VHS- ja DVD-versiot, sekä levitetään tanssiteosta kansallisille ja kansainvälisille televisiokanaville ja lyhytfilmifestivaaleille. Teoksen levityksestä huolehtii Fixidea productions.

Valssi-elokuva nähtiin Tv 1:ssä 27.11.2003.

Elokuvaa on esitetty kolmella mantereella; Euroopassa, Aasiassa sekä Amerikan mantereella. Lyhytelokuva on kiertänyt festivaaleja Suomen lisäksi mm. Italiassa, Englannissa, Venäjällä ja  Bangladeshissä.
 Elokuvaa on esitetty festivaaleilla mm. Kanadan Calgaryssa ja USA:ssa Kaliforniassa. Italian Mompeossa elokuva palkittiin parhaana ullkomaisena lyhytelokuvana heinäkuussa 2003. Valssi palkittiin myös tuomariston erikoismaininnalla Arrivano i corti -festivaaleilla Roomassa huhtikuussa 2004.

Pyörätuolivalssi-projekti
 

Pyörätuolivalssi hankkeen tavoitteena on herättää keskustelua kulttuurisesta tasa-arvosta sekä vammaiskulttuurin ja muun kulttuurin rajoista ja suhteista, tuoda esille pohjoiskarjalaista osaamista modernin kulttuurin ja tekniikan alueelta, tukea vammaisen ihmisen omaehtoista työllistymistä ja urakehitystä luomalla perusrakenne markkinointiin.
Vaikka vammaistaide ja vammaiskulttuuri nousivat kansainvälisen keskustelun aiheiksi 1980- luvun lopulla, Suomessa keskustelu on ollut vielä vähäistä ja kirjavaa. Tavallisesti on pelätty, että näillä käsitteillä leimataan ja vähätellään vammaisten tekemää taidetta. Kuitenkin me vammaiset haluamme tulla tunnetuiksi ei vain kulttuurin kuluttajina vaan myös kulttuurin tuottajina ja kommunikoida muun taideyhteisön ja koko yhteiskunnan kanssa. Euroopan vammaisten teemavuotena 2003 haluamme olla käynnistämässä keskustelua vammaistaiteen ja -kulttuurin asemasta taiteen ja kulttuurin kentässä sekä vammaisyhteisöjen osallistumismahdollisuuksista omaehtoiseen kulttuuritoimintaan ja näin omalta osaltamme olla mukana uusien toimintamuotojen kehittämisessä.

Tällaisen keskusteluavauksen mahdollistaa Pyörätuolivalssi-hanketta toteuttavan työryhmän tavoite tuoda esille nykyaikaista poikkitaiteellista ja laadukasta kuvan ja äänen tuottamiseen liittyvää teknistä osaamista sekä kansallisilla että kansainvälisillä areenoilla. Lisäksi tämä hanke tukee yhden vammaisen henkilön ammatillistumista ja työllistymistä tanssitaiteen alalla ja samalla se toimii mallina vammaisten oman kulttuuritoiminnan kehittämisessä luomalla esimerkin mahdollisuudesta kouluttautua taiteen alalle ja toteuttaa taideprojekti.

Projektin tarkoituksena oli tehdä Pohjois-Karjalan kulttuurirahaston myöntämän apurahan turvin lyhytelokuva tanssiteoksesta. Lyhytelokuvaa ei ole osoitettu pelkästään vammaisille, vaan meille kaikille. Tärkeintä on tekeminen eikä juuttuminen esteiden taakse.