autotalo.gif
yritystaloutta.gif

Copyright Karjalainen

 

 

 

 

Tanssiteos Faunin nimiosassa nähdään Risto Lång. Kuva: Sakari Lindell

 
Tätä ei pidetä taiteena
Jari Karttunen
ja Risto Lång joutuvat tekemään töitä tavallista enemmän tullakseen arvostetuiksi.


Joensuu
Anne Lipponen


Jari Karttunen ja Risto Lång eivät ole valinneet helppoa tietä taiteeseen. He ovat kuitenkin tuttuja toisilleen jo muutama vuosi sitten tehdystä Valssi-tanssiesityksestä. Nyt kantaesityksensä saa heidän toinen yhteinen teoksensa Fauni.
- Jotenkin tuntuu vähän siltä, ettei tällaista tanssia oteta oikein tosissaan tai pidetä taiteena, Karttunen harmittelee.
- Haluaisinkin nähdä tämän teoksen enemmänkin post-modernina tanssitaiteena kuin vammaistaiteena.
- Vammaisuuttakin käytetään paljon poliittisesti väärin. Siitä saa säälipisteitä, että on jo hienoa, jos vammainen ylipäätään tekee jotakin. Ammattitanssissa sillä ei kuitenkaan ole väliä, vaan vain taidetta ja tanssijan taiteellisuutta arvioidaan, Karttunen toteaa.
Risto Lång ei kuitenkaan ole jäänyt laakereilleen lepäämään, vaan hän on tehnyt ja markkinoinut edellisiä teoksiaan aktiivisesti. Lång esiintyi muun muassa Ateenan paralympialaisissa edellisellä tanssiesityksellään Valssi. Myös Faunin suhteen suunnitelmat ovat sen suuntaiset, että Suomea ja mahdollisesti maailmaakin kierretään.
- Viime maaliskuun lopulla tein sen radikaalin päätöksen, että irtisanouduin päivätyöstäni ja rupesin ihan täyspäiväiseksi tanssijaksi, Lång kertoo.
- Olen mieluummin köyhä ja onnellinen kuin tulen toimeen jotenkuten, enkä saa tehdä sitä mitä rakastan. Vielä työssä ollessani kaikki vapaa-aika menikin sitten harjoitteluun, Lång miettii.
- Valssistahan tehtiin elokuva, joka pyöri sittemmin ihan ympäri maailmaa. Toiveissa on, että myös Faunista tehtäisiin vastaavanlainen, Karttunen sanoo.

Keskustelua
herättämään

Jo Faunin lähtökohdat ovat sellaiset, ettei sitä ihan purematta niellä, eikä oikeastaan ole tarkoituskaan.
- Kun 1900-luvun alussa Nijinsky tanssi baletin L apr s-midi d un Faune se aiheutti valtavan skandaalin, sillä nimihenkilö masturboi lavalla baletin päätteeksi. Tällainen teko aiheuttaisi skandaalin vielä tänäkin päivänä. Meidän tarkoituksemme on pohtia tässä tanssiesityksessä muun muassa erotiikkaa ja ihmisen eri puolia, Karttunen kommentoi.
- Keskustelua voi herätä siis vielä 2000-luvullakin etenkin, kun tanssija on pyörätuolissa, Lång jatkaa.
- Tällä hetkellä meidän yhteiskuntamme on täysin yliseksualisoitunut. Esimerkiksi nuoret eivät välttämättä edes ymmärrä niitä kaikkia seksuaalisia viestejä, joita tiedotusvälineet syytävät. Tähän haluamme kiinnittää huomiota ja ottaa kantaa, Karttunen tuumii.
Yhteistyö Karttusen ja Långin, sekä puvustuksesta vastanneen Päivi Karhu-Sormusen kesken on toiminut saumattomasti. Lång itse epäili kuitenkin ryhtyä esitykseen.
- Minua arvelutti kovasti esityksen kesto, sillä aikaisemmat esitykseni ovat olleet vähän reilua kahta minuuttia. Nyt pitäisi kuitenkin pystyä tanssimaan yli kymmenen minuuttia. Olkapäitten sijoiltaan menot ovat kyllä häirinneet harjoittelua, mutta muuten siitä pelosta jotenkin vain pääsi yli, Lång muistelee.
Varmuutta terveyden kestämisen suhteen ei ole vieläkään.
- Mutta itketään ensi-illan jälkeen sitten jos on tarvis, Lång naurahtaa.

Fauni-tanssiteos on osa Jari Karttusen 40 vuotta ikää - 25 vuotta tanssia -juhlaa. Faunin kantaesitys nähdään Taidekeskus Ahjossa lauantaina 7.10. klo 14, jota seuraa yleisökeskustelu.

 


EdellinenOsastosivuSeuraava