Kuva: Mona Hormia

Etusivu 
Lång Romance
Historiikki
Fauni  
Taustatiimi ja tukijat
Esiintymiset

Kuvia
Arkisto

Palaute 
Ohjelmisto
Linkit


Fauni -projekti

Uutena projektina vuonna 2006-2007  halusin toteuttaa tanssin perustuen  Faunin iltapäivä –teemaan. Olen kyseiseen teokseen saanut  4 kk:n työskentelyapurahan  Pohjois-Karjalan  Taidetoimikunnalta.

Fauni puhutti minua luettuani tarinan ja se sai aikaan voimakkaitakin reaktioita rohkeudellaan jo sata vuotta sitten. Uskomme teoksen koreografin ja suunnittelijan, Joensuulaisen tanssinopettaja/ koreografi Jari Karttusen kanssa tämän teeman saavan saman reaktion aikaan myös nykyaikana, sata vuotta myöhemmin. 

Faunin ensi-esitys oli Lieksassa 28.10.2007.Tuotantotiimi yleisökeskustelussa 
Kuvat: Jari Vesterinen

Miksi Fauni sitten puhuttaisi myös nykypäivänä? Teokseen voimakkaasti kuuluvat seksuaaliset ja eroottiset teemat puhuttavat varmasti jo sinänsä, mutta kun esittäjänä on vammainen henkilö, ollaankin tilanteessa, jossa ei aikaisemmin olla oltu. Jo pelkästään vammaisen henkilön asema yhteiskunnassa eli toiseus yhteiskunnan ja muun valtaväestön silmissä on luku sinänsä -ja kun siihen lisätään teema eroottisuus ja seksuaalisuus vammaisuudessa, on perustelut Faunin toteuttamiseksi varsin ilmeiset. Sekä valta- että vammaiskulttuuri tarvitsee puhuttelevia teemoja. Fauni on uskoakseni sellainen myös nykypäivänä.

Omia missioitani teoksesta:

Tunnen itseni etuoikeutetuksi saadessani tehdä aihealueeltaan rohkean ja puhuttelevan Faunin - tanssiteoksen. Uskon teoksen herättävän myös nykypäivänä keskustelua ja ehkä kohuakin teemaan liittyvien arkana pidettyjen aiheiden käsittelyä.  Eroottisuuden ja seksuaalisuuden käsitteleminen tanssin keinoin on yksi tapa käsitellä seksuaalisuutta.  Nämä edellä mainitut  teemat yhdistettynä vähemmistöjenkin tarpeisiin puhuttavat aina ja tässä teoksessa kun sen tekee "vammainen" mies, olemme päässeet tavoitteeseemme.

Jari Karttusen ajatuksia Faunin - teoksesta:

Koreografi Jari Karttuselle pyörätuolitanssin koreografia on uusi avaus taiteellisesti: On tyydyttävää viedä tanssitaidetta ja sen kokemista sellaisiin paikkoihin ja yhteisöihin, joissa ihmiset eivät "joka päivä" törmää tanssiin. Jari Karttunen haluaa koskettaa taiteellaan uusia yleisöjä ja yhteisöjä. Eikä koreografi pistä pahakseen jos joku tulee Faunilla yllätetyksi tai ärsytetyksi. Taiteen tehtävä on herättää tunteita ja tuntemuksia.